Witte sneakers schoonmaken en onderhouden in 6 stappen [2023 Update]
witte sneakers schoonmaken de ultieme guide

Datum

Categorie

Categorie

Inhoud

Niets voelt beter dan een nieuw paar schoenen. En niets voelt erger dan schoenen die vuil geworden zijn. Zeker als je net nieuwe sneakers hebt gekocht. Maar net zoals niets voor altijd nieuw blijft (tenzij je je sneakers nooit draagt), blijven vuil vlekken ook niet. Witte sneakers schoonmaken? De juiste schoonmaak tips vindt je in onze ultieme gids.

Witte sneakers schoonmaken en wit houden in 6 stappen

Vergis je echter niet, want je witte sneakers goed schoonmaken klinkt makkelijker dan dat het lijkt. Net als dat je je huis planten water geeft en naar de sportschool gaat om fit te blijven, is het van belang dat je je sneakers goed onderhoud.

Hoewel sommige sneakers er juist beter uitzien met een beetje slijtage, ziet geen enkele schoen er goed uit met gele zolen, vlekken of viezigheid. Om een beter idee te krijgen over hoe je je sneakers goed schoonmaakt en in topconditie houdt, hebben we een gids gemaakt met de beste tips.

1. Veters eruit en schoonmaken

Of je nou witte sneakers hebt of eentje met alle kleuren van de regenboog; je veters worden meestal als eerste vies. Bij het schoonmaken van je sneakers is het belangrijk om eerst de veters uit je schoenen te halen.

De beste en snelste manier om je veters goed schoon te maken is door simpelweg een warm sopje te maken met wat afwasmiddel en de veters hier een tijdje in te laten weken. Wacht een half uurtje en spoel de veter af (je kunt het overige vuil er nog met een borstel afvegen).

2. Sneakers schoonmaken met de hand

We kunnen er lang of kort over praten, maar je sneakers of schoenen met de hand wassen is en blijft de beste manier om de kwaliteit en de materialen van de schoen te behouden. Gelukkig is het ook niet zo moeilijk om te doen. Volg deze stappen en er kan niks mis gaan. Let op: Dit geldt niet voor suède schoenen.

1. Naden en stiksels schoonmaken

Eerst is het tijd om de naden en stiksels te ontdoen van vuiligheid. Dit kan makkelijk met een tandenborstel en wat tandpasta. Spierwit zullen ze niet worden, maar met deze methode kom je al een heel eind. Wil je liever geen tandpasta gebruiken? Dan kun je ook een mix maken baking soda en water. (Niet te hard schrobben, je wilt de schoen niet beschadigen!)

2. Schoonmaken met droge borstel en onderdompelen

Nu is het tijd voor de schoenen zelf. Borstel deze met een droge borstel (of tandenborstel). Dit doe je om zoveel mogelijk vuil van de schoen te verwijderen. Heb je dit gedaan? Vul dan een bak (of de gootsteen) met water en doe er een beetje afwasmiddel of vlekverwijderaar bij. Gebruik genoeg water zodat je je schoen kunt onderdompelen in het water.

Wil je gebruik maken van een speciaal schoonmaakmiddel voor schoenen en/of sneakers? Houdt er dan rekening mee dat voor elk type schoen er een apart schoonmaakmiddel bestaat. Zo zijn er aparte schoonmaakmiddelen voor suède en leren schoenen, maar ook voor textiel. Doe goed research voordat je aan de slag gaat met schoonmaakmiddelen voor schoenen.

3. Afborstelen en afspoelen

Gebruik de borstel om al het resterende vuil van de schoen af te schrobben. Als dit is gebeurd spoel je alle resten weg met water. Let op: voor hardnekkige vlekken moet je dit proces mogelijk een paar keer herhalen. Je kunt ook een klein beetje extra schoonmaakmiddel toevoegen aan het water.

4. Sneakers laten drogen

Laat je schoen volledig drogen in lucht. Een theedoek of een krant in de schoen stoppen kan het proces helpen versnellen. Nu vraag je je vast af wat de verhouding zeep/water moet zijn. Dat ligt helemaal aan hoe vies de schoen/sneaker is. Je kunt het mengsel hierop aanpassen.

3. Sneakers wassen in de wasmachine

De vuistregel is dat je witte schoenen die gemaakt zijn suède niet in de wasmachine wast. Sterker nog, dit type schoen mag helemaal niet met water schoongemaakt worden. Hier zijn alternatieve schoonmaakmiddelen voor. Gebruik voor schoenen van dierlijk materiaal schoonmaakproducten die speciaal hiervoor gemaakt zijn. Je kunt je schoenen natuurlijk ook bij een schoenmaker laten reinigen.

Kun je schoenen überhaupt wassen in de wasmachine? Wij zien de wasmachine als de laatste uitweg. Hoewel er talloze verschillende soorten schoenen zijn die je wel degelijk in de machine kunt wassen, raden we het toch af. Vaak staat er ook in het label van de schoen of je deze kunt wassen of niet. Besluit je de sneakers te wassen, lees dan onderstaande tips.

Gebruik een netzakje of sneaker kit

Doe de schoenen in een apart netzakje, je kunt hier ook een kussensloop voor gebruiken. Er zijn speciale wasmachine kits voor sneakers verkrijgbaar waar een netzakje en schoonmaakmiddel bij zit. Het netzakje helpt je sneakers te beschermen in de wasmachine. Voeg eventueel een paar druppels wasmiddel toe. Zet de machine op een koele, zachte cyclus. Probeer de schoenen altijd op een lagere temperatuur te wassen. Hiermee voorkom je dat de kleuren van je schoen vervagen.

Als je ooit eerder hebt geprobeerd schoenen te wassen, weet je dat het behoorlijk luidruchtig kan worden. Vul de rest van de wasmachine trommel met handdoeken. Wasje gedraaid? Vul de schoenen met witte papieren doekjes en laat ze volledig in de lucht drogen op een warme plek uit direct zonlicht, et voilà!

4. Gele verkleuring van witte sneakers door zon voorkomen

In dit geval hebben we het in het bijzonder over witte sneakers. Er wordt vaak gezegd dat witte sneakers geel kleuren als je ze in de zon zet. Dit komt echter in de meeste gevallen voor bij schoenen waar nog sporen van schoonmaakmiddel op zitten van na het wassen (bijvoorbeeld in de wasmachine).

Door deze sporen van schoonmaakmiddel ontstaat er een chemische reactie in combinatie met de UV-straling van de zon, waardoor er gele vlekken ontstaan. Het is daarom heel belangrijk om je sneaker na elke wasbeurt nog een keer met schoon water goed af te nemen.

5. Gele zolen schoon en weer wit maken

Er zijn een aantal manieren om verkleurde of vergeelde zolen er weer als nieuw uit te laten zien:

1. Schoonmaken met Tandpasta

Tandpasta is niet alleen een goed middel voor je gebit, maar ook bij het schoonmaken van je schoenen of sneakers. Pak een oude tandenborstel en smeer wat tandpasta op de zolen. Haal het langs de vuile plekken, laat het tien minuten intrekken en wrijf vervolgens met een natte doek langs je zolen.

2. Schoonmaken met Bakingsoda

Bakingsoda is iets wat vrijwel iedereen wel in zijn/haar keukenkastje heeft staan. Het is ook goed te gebruiken om je sneakers mee schoon te maken. Doe een beetje baking soda in een kom en giet er lauw water bij. Mix het totdat er een pasta ontstaat. Haal je veters uit de schoenen of sneakers en verdeel de pasta . Schrob het goed met een zachte spons. Wrijf vervolgens met een natte doek langs je zolen.

6. Spray om je nieuwe sneakers te beschermen

Er zijn talloze schoonmaakproducten op de markt om je schoenen mee schoon te houden. Het is daarom ook erg belangrijk dat je de juiste schoenenreiniger in huis hebt voor je sneakers. De beschermende laag die deze schoonmaakmiddelen bieden zal helpen bij het afweren van stof en vuil op je mooie schoenen. LET OP! Niet elke spray is geschikt voor elk type schoen.

Welke spray voor welke schoen?

Sprays werken doordat je je schoen vezels coat met een beschermende buitenlaag die beschermt tegen weersomstandigheden en slijtage. Sommige sprays zijn speciaal gemaakt om waterschade of vlekken te voorkomen, terwijl andere eerder helpen om de stof te beschermen tegen uv-straling. Houdt er rekening mee dat sommige sprays beter geschikt zijn voor bepaalde texturen. Dus ben je van plan om een spray te gebruiken? Kijk dan eerst goed welke spray het beste past bij het type schoen wat je hebt.

7. Koop nieuwe witte sneakers

Is het je niet gelukt om je sneakers schoon te maken na het volgen van de bovenstaande tips? Altijd een goed excuus om een gloednieuw paar witte sneakers aan te schaffen. Want laten we eerlijk zijn: Heb je ooit genoeg sneakers?

Check hier voor verse witte dames sneakers en witte heren sneakers.

VOORDAT JE GAAT...

MEER

INSPIRATIE